Владимир Божилов е докторант във Физически факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, катедра „Астрономия” и  научен редактор на списание ВВС ЗНАНИЕ. Научните му интереси са към Активните Галактични Ядра – АГЯ (квазари, блазари) на голямо червено отместване, космологията, екзопланетите и търсенето на живот извън Слънчевата система. Активен популяризатор на науката и неотменна част от лекторите на Софийския фестивал на науката. Ето какво го попитахме: Как по-добре Дядо Коледа да се ориентира при пътуването си в нощта на Коледа?

Владимир Божилов: На всички ни е добре известно, че Дядо Коледа, известен още като Добрият Старец, не би могъл да стигне до всички деца навреме (дори с помощта на триковете на квантовата механика, за които ще ви разкажем на 22-и декември в сградата на Британски Съвет България), ако имаше проблем с ориентацията. Въпросът е съвсем сериозен – дори да си свърхбърз подаръко-раздавач, пак ще имаш нужда от добра навигация (и широки комини, разбира се  В днешно време работата е ясна – лесно можем да снабдим Дядо Коледа със смартфон, а всяко добро дете (защото на лошите няма да са им купили такъв) ще може да си свали специално приложение ПодаръкЗаМен1.0, с което да бъде локализирано.

Добре, ще кажете, ами в миналото? Как Добрият Старец е стигал до щастливите и изпълнени с очакване деца? Е, за определяне на посоките спокойно е можел да разчита на добре известния магнитен компас. Историята показва, че компасът е използван за пръв път през 206 г. пр. Хр. т.е. доста преди Дядо Коледа да се появи в митологията на човечеството, което става някъде към XVIII в. Ето защо, подплатен с точна карта с ясни местоположения на добрите деца (редовно ъпдейтвана благодарение на хитри и неуморни джуджета), Дядо Коледа е можел да достигне до всяко дете със заслужен подарък.

В книгата “Автобиографията на Дядо Коледа” се разказва за експертния екип, който седи зад нечувания успех на Дядо Коледа. Решихме да попитаме някои от най-страхотните имена в различни области в България, за да може Дядо Коледа още по-успешно да върши своята работа, а ние да се радваме на истинска Коледа – изпълнена с доброта и уют, и да му помагаме през цялата година.