Ако си мислите, че ДНК е някаква тайна материя, в която трудно може да се поопите, значи не сте слушали Милена Георгиева как разказва за ДНК. Може бързо да чуете какво разказа тя на TEDxAUBG.  Милена Георгиева е млад учен, носител на редица престижни междунаодни награди, която отдава силите и енергията си, за да разкрие тайните начини, по които функционира ДНК.  След всичко казано до тук, очевидно е какво я попитахме: Какво знаят учените за ДНК на Дядо Коледа?

Милена Георгиева: Дядо Коледа e най-любимият герой, който единствен успява да обедини всички хора по света и да ги накара да повярват в чудеса. А чудесата са навсякъде около нас. И като говорим за чудеса, не трябва да забравяме, че ДНК, носителят на нашата генетична информация, е едно голямо чудо на Майката Природа.
А, каква е ДНК на Дядо Коледа?
Страхотен Коледен въпрос с много и различни отговори, което всъщност го прави уникален и значим.
Съвременната генетика казва: “Всички хора сме с твърде еднаква ДНК и ако има разлики, то те са малки и зависят от средата ни на живот”.
Тогава това прави ли Дядо Коледа много близък и подобен на нас – обикновените хора??????
Ами да…..от научна гледна точка ДНК на Дядо Коледа не би трябвало да се различава от тази на всички нас. И ако трябва да сме по-точни, ДНК на този мистичен Дядо би трябвало да е много по-близка до тази на населението от северната част на Скандинавия и по-точно Лапландия. Този мил и добросърдечен човек трябва да притежава всички черти на тези хора, като това например да бъде светлокож и светлоок.
Не мислите ли, че той е точно такъв…в очите на всеки един от нас Дядото е мил, светъл и доброжелателен, независимо дали има или няма точно тези черти.
Какво, обаче, го прави различен, уникален, мистичен и вълшебен? Би трябвало в основата на това да стоят малки промени, с други думи, миниатюрни изменения в ДНК. Всъщност тези малки изменения в ДНК ни правят по-малко или повече приспособими към заобикалящата ни среда на живот.  И така на въпроса за това, какво прави Дядо Коледа такъв, какъвто е, отговорът е, че никой все още не знае какви са тези промени в неговата ДНК, които го правят нашия ДЯДО КОЛЕДА. Точно това прави вълшебството наистина вълшебно!

Можем обаче само да предполагаме……

Възможно е Дядо Коледа да има уникални малки замени в гените, отговорни за способността му да преминава безпрепятствено през димящите комини в Коледната вечер, или пък да се справя по-ефикасно с различните часови пояси….. Има вероятност и гените му за „доброта“ също да работят на пълни обороти  Не мислите ли?!

Хипотези и предположения, всички насочени към разгадаване на тази загадка….А трябва ли да знаем всичко? Май не!!!! Нека има нещо, в което вярваме без да има истински научни доказателства! Нека вярваме в чудеса……в това е тайството на живота и това определя, движи и стимулира човешкия стремеж към доброто.

В книгата “Автобиографията на Дядо Коледа” се разказва за експертния екип, който седи зад нечувания успех на Дядо Коледа. Решихме да попитаме някои от най-страхотните имена в различни области в България, за да може Дядо Коледа още по-успешно да върши своята работа, а ние да се радваме на истинска Коледа – изпълнена с доброта и уют, и да му помагаме през цялата година.