Съществува една градска легенда, според която можете да прецените дали книгата, която държите в ръцете си си струва да бъде прочетена.  Методът е следния. Вземате  книгата отваряте я на страница 69 и четете. Ако това което прочетете ви грабне, означава, че и книгата ще си струва вашето внимание. Твърди се, че тази теория принадлежи на Маршал Маклуън, автора на „Гутенберговата цивилизация” и прочутата формула „Средството е съобщението“.

Днес ще ви представим страница 69 от книгата ПР през XXI век – Пътеводител за специалисти по маркетинг

от Томас Л. Харис и Патрисия Т. Уолтън

 

ПР, най-общо казано, зависи от новинарските медии или друга подкрепа от трета страна, които пренасят посланието. Другите подходи не съдържат достоверността, която е факт, когато неутрална трета страна представи информацията.

Същите медии, с които работи МПР за безплатна подкрепа напродукта, са в списъка на медиите, които ще получат пари за публикуване на реклами на същия продукт. Медиите са много  чувствителни по отношение на „безплатната реклама” и настояват информацията да има истинска новинарска стойност и да бъде обективна. Напудрените слогани са част от рекламата и за тяхното публикуване се заплаща. Това не означава, че МПР послание не може да подкрепя рекламата, но не може да подражава ревностно на рекламната кампания, която зависи силно от слоганите, въображението и емоционалните  апели като „Кока-Кола е”, „Направи го” на „Найк” или „като скала” на „Шевролет”. МПР не може да използва слогани като на „Таргет” „очаквай повече, плати по-малко”, но може да генерира материали, които дават на потребителите причина да влязат в „Таргет”.

Стъпка 6: тактиките

Секцията с тактиките в плана представя в детайли методите, които ще се използват за постигане на медийно покритие – описва инструменти като интервюта, медийни обиколки, пресконференции, информационни материали, видеоматериали и други, необходими за реализиране на МПР усилия. Могат да препоръчат събития, спонсорство и други тактики, чрез които да се достигне директно до целевите публики, а не посредством медиите. Използваните техники в подкрепа на програмата (често наричани допълнителни) като печатни и аудио-визуални материали, също се описва тук. Разнообразието от МПР техники, които ще видим в глава 11, зависи от въображението на хората, които създават и реализират програмата.

Някои от ключовите въпроси, които трябва да си зададете, докато обмисляте тактиките, са:

  • Какви елементи на програмата ще се използват за достигане до всяка целева група от пазара?
  • Как всеки елемент ще се реализира?
  • Какви материали са необходими?
  • Какъв е медийният план?
  • Какъв е графикът?
  • Колко ще струва?
  • Кой ще отговаря за реализацията?
  • Ще се наема ли ПР фирма? Ако да, как ще се избере?

Реализацията на тактиките трябва да се опише в детайли, да се направи внимателно бюджет и да се разработи времеви график. Добре е да се подготви груб план на препоръчваните подходи за някои от тактиките. Някои агенции предлагат креативни идеи за пакета с информация за медиите и брошурите, както и теми и слогани на кампанията.

 

Страница 69 от Елементът

Страница 69 от Новите правила в маркетинга и в ПР

Страница 69 от Талантът на Toyota

Страница 69 от ПЪТЯТ НА TOYOTA: 14 Мениджърски принципа от най-големия производител в света

Страница 69 от ПО ПЪТЯ НА TOYOTA: Практическо ръководство за приложение на четирите „П“ на Toyota

Страница 69 от Бащата на манипулацията: Едуард Л. Бернайс & Раждането на ПР

Страница 69 от Бог, обяснен за едно пътуване с такси

Страница 69 от Войната на марките. 10 правила за създаване на марка победител

Страница 69 от МАЙСТОРИТЕ НА МАРКЕТИНГА РАЗКАЗВАТ