Съществува една градска легенда, според която можете да прецените дали книгата, която държите в ръцете си си струва да бъде прочетена.  Методът е следния. Вземате  книгата отваряте я на страница 69 и четете. Ако това което прочетете ви грабне, означава, че и книгата ще си струва вашето внимание. Твърди се, че тази теория принадлежи на Маршал Маклуън, автора на „Гутенберговата цивилизация” и прочутата формула „Средството е съобщението“.

Днес ще ви представим страница 69 от книгата Войната на марките. 10 правила за създаване на марка победител. Приятно четене!

Страница 69 от Войната на марките. 10 правила за създаване на марка победител

 

Няма съмнение, че едно добре подбрано и добре управлявано спонсорство може да извади много по-напред вашата марка от почти всяка друга маркетингова дейност, което обяснява защо спонсорството се развива по-бъзро от всяка друга форма в маркетинга. Според Ай & Джи, организацията със седалище в Чикаго, която наблюдава и контролира корпоративното спонсорство, разходите за спонсорски такси в Северна Америка са нараснали от 1 милиард долара през 1985 година на 8.7 милиарда през 2000 година.

Освен ореола има и други предимства, които спонсорството може да даде на марката ви. Може да се окаже по-ефективно вложение на средства от откупуването на рекламно време или площ, понеже създават по-голяма популярност за относително малко пари. Може да е изключително ценно само заради възможността, която ви дава да забавлявате най-добрите си клиенти и служители с някоя желана проява. А едно добре управлявано спонсорство може да внесе съгласуваност в цялата ви маркетингова програма.

Нито един създател на марка обаче не трябва да бърка спонсорството с автоматично получаван резултат. Спонсорството е рисково по същество. Така както винаги съществува потенциален ефект на ореола, има и потенциален ефект на рога. Ако лицето, групата или събитието, което спонсорството, върши нещо, което кара потребителите да се притесняват, по асоциация и марката ви също може да започне да ги притеснява. Попитайте „Херц” например дали наистина са доволни, че свързаха марката си така тясно в съзнанието на потребителите с очарователния бивш футболист О. Джей Симпсън. Или попитайте „Пепси” как се чувства заради бившата си тясна обвързаност с Майкъл Джексън, който бе обвинен в задяване с деца посред спонсорираното му от „Пепси” турне.

Страница 69 от Елементът

Страница 69 от Новите правила в маркетинга и в ПР

Страница 69 от Талантът на Toyota

Страница 69 от ПЪТЯТ НА TOYOTA: 14 Мениджърски принципа от най-големия производител в света

Страница 69 от ПО ПЪТЯ НА TOYOTA: Практическо ръководство за приложение на четирите „П“ на Toyota

Страница 69 от Бащата на манипулацията: Едуард Л. Бернайс & Раждането на ПР

Страница 69 от Бог, обяснен за едно пътуване с такси