Съществува една градска легенда, според която можете да прецените дали книгата, която държите в ръцете си си струва да бъде прочетена.  Методът е следния. Вземате  книгата отваряте я на страница 69 и четете. Ако това което прочетете ви грабне, означава, че и книгата ще си струва вашето внимание. Твърди се, че тази теория принадлежи на Маршал Маклуън, автора на „Гутенберговата цивилизация” и прочутата формула „Средството е съобщението“.

Днес ще ви представим страница 69 от  –ПЪТЯТ НА TOYOTA: 14 Мениджърски принципа от най-големия производител в света на Джефри Лайкър. Приятно четене!

Страница 69 от ПЪТЯТ НА TOYOTA: 14 Мениджърски принципа от най-големия производител в света

Други принципи на стила Toyota от историята на „Приус”

В моя разказ на тази история определено липсват принципи 2-6 на стила Toyota (от категорията Правилният процес ще даде точните резултати). Те (създаване на поток, изразяване  на работното натоварване, спиране на процеса за осигуряване на високо качество, стандартизация) се отнасят повече за процеса, използван в Toyota за извършване на конкретна работа и са основни за продуктовото развитие и разработването на тези авангардни возила. Това са подробностите на всекидневния процес, които позволяват «Приус» да бъде завършен за рекорден срок веднага щом група Г21 утвърждава техническата концепция.

Между другите важни принципи от стила Toyota, които могат да се видят  в историите на «Лексус» и «Приус» са следните.

Принцип 1. Базирайте управленските си решения на далновидна философия, дори за сметка на краткосрочни финансови цели. И двата проекта, «Лексус» и «Приус», са дългосрочни инвестиции в бъдещето на компанията. Когато започва проектът «Приус», никой не знае дали от хибридните автомобили ще излезе нещо. Но Toyota решава да бъде първа и се обзалага, че хибридите ще  бъдат инвестиция в бъдещето. „Приус” е възложен на най-добрите с активната подкрепа на най-висшето ръководство на компанията и всички се чувстват сякаш работят върху проект, от който зависи бъдещето на компанията.  Същото е и при „Лексус” – кой е знаел дали той ще може успешно да проникне в луксозния пазар, доминиран от европейския престиж. Същината на тези проекти е инвестирането в бъдещето, не в кратковременни печалби.

Принцип 9: Създайте ръководители които разбират задълбочено работата, вдъхват живот на философията и я преподават и на другите. И двете програми се направляват от лидери, абсолютно отдадени на успеха на програмите. Изобщо главните инженери представят в сбита форма ръководната философия на компанията. Те израстват в системата, започвайки с най-основната инженерна работа и само постепенно, след 15-20 години инженерни практики, получават отговорността да ръководят проект. Подбират се в зависимост от умението им да съчетават теническите умения и лидерските способности. Те като че ли подхождат на философията „това, но все пак и онова” на Сузуки при работата по разработване на Лексус. Те са лидери, но и изключителни инженери. Те са мечтатели с широка перспектива, но и разбират създаването на автомобили до най-малкия  детайл. Те мислят самостоятелно, вършейки онова, което смятат за най-добро за клиента и продукта, но са и експерти в развитието на мрежата на Toyota и могат да привлекат всички необходими ресурси и разрешения.

Видео представяне на книгата ПЪТЯТ НА TOYOTA: 14 Мениджърски принципа от най-големия производител в света от Тодор Христов

Страница 69 от Елементът

Страница 69 от Новите правила в маркетинга и в ПР

Страница 69 от Талантът на Toyota