Съществува една градска легенда, според която можете да прецените дали книгата, която държите в ръцете си си струва да бъде прочетена.  Методът е следния. Вземате  книгата отваряте я на страница 69 и четете. Ако това което прочетете ви грабне, означава, че и книгата ще си струва вашето внимание. Твърди се, че тази теория принадлежи на Маршал Маклуън, автора на „Гутенберговата цивилизация” и прочутата формула „Средството е съобщението“.

Днес ще ви представим страница 69 от друга наша кинига – Новите правила в маркетинга и в ПР на  Дейвид Миърман Скот. Приятно четене!

Страница 69 от Новите правила в маркетинга и в ПР

Включване на потребителит в процеса на продажба

 

Смит е внимателен към добавянето на продуктова информация в предназначените за      потребители нюзрилийзи, които подготвя за „УебЕкс”. „Опитваме се да мислим какво е полезно за хората, казва той. В продуктовите нюзрилийзи включваме оферти за безплатно изпробване на дадена услуга.“ Около 80 процента от съобщенията, които разпространява компанията, са свързани с продукт или с клиентите. Откакто „УебЕкс“ е публична компания, останалите 20 процента са съобщения за финансови резултати и други задължителни оповестявания. „УебЕкс“ дава истински и близки до хората новини и те разбират защо например са ти необходими конферентните срещи в интернет, затова е лесно да разкажеш нещо, използвайки нюзрилийзите“, казва Смит.

Тъй като добре подготвените истории в интернет са привлекателни дори и за тези, които не познават продуктовата категория, Смит търси и начини да осъществява вирусен маркетинг. Следи внимателно в новините за важни събития, за които онлайн услугите за конферентни разговори на „УебЕкс“ биха били полезни.9 „Предоставихме безплатно една от нашите услуги за известно време, когато имаше огромни задръствания в Бостън заради затварянето на Големия бостънски тунел. Направихме нещо подобно и в Ню Йорк.“ Смит разбира, че хората са склонни да възприемат услугите на „УебЕкс“ по време на подобни необичайни ситуации. Предлагането на безплатна услуга често прави бъдещите потребители достатъчно лоялни.

Предназначените за потребители нюзрилийзи са важен компонент от маркетинговия микс на „УебЕкс“. „Ние използваме метрики за проследяване и разбираме колко хора, прочели съобщението, са използвали безплатната услуга“, казва Смит. Цифрите са забележителни. Но и при подобен успех съществуват опасности. „Не искаме да злоупотребяваме с този канал“, казва Смит и допълва, че компанията има разработена стратегия за взаимоотношения с медиите само част от които е разпространението на нюзрилийзи. „Ние искаме нюзрилийзите да са интересни и за журналистите, а също и да предоставим на потребителите нещо полезно – било то информа-ция или безплатна услуга.“

„УебЕкс“ постига успех в използването на нюзрилийзи, насочени към всички заинтересовани публики – играчите на финансовите пазари, които наблюдават акциите на компанията, журналистите, които пишат (и разказват) за продуктите на „УебЕкс“, а също и за потребителите, търсещи предложения като предложенията на компанията. „УебЕкс“ и хиляди иновативни организации като нея доказват, че стратегията на предназначените за потребители нюзрилийзи може да съжителства с провежданата от организацията политика на управление на взаимоотношенията с медиите.

Страница 69 от Елементът