Съществува една градска легенда, според която можете да прецените дали книгата, която държите в ръцете си си струва да бъде прочетена.  Методът е следния. Вземате  книгата отваряте я на страница 69 и четете. Ако това което прочетете ви грабне, означава, че и книгата ще си струва вашето внимание. Твърди се, че тази теория принадлежи на Маршал Маклуън, автора на „Гутенберговата цивилизация” и прочутата формула „Средството е съобщението”.

Вдъхновени от легендата днес сме решили да ви предложим страница 69 от последната книга на ROI“Елементът” на сър Кен Робинсън. Приятно четене!

Страница 69 от  “Елементът”

Фейт Ринголд, „Травелинг Уилбърис“ и Ричард Файнман и много от хората в тази книга са силно креативни по свой начин. Работят в различни сфери и ги движат вътрешните им страсти и нагласи. Открили са работата, която обичат, и са открили у себе си специален талант за нея. Те са в своя Елемент и това движи личностната им креативност. Може да ви е от полза, ако имате представа за общата креативн

Креативността е една стъпка след въображението, защото изисква реално да направите нещо, а не да си лежите и да мислите за него. Това е много практически насочен процес, чрез който се опитвате да направите нещо оригинално. Може да е песен, теория, дреха, разказ, лодка или нов вид сос за спагети. За съжаление тук попадат и някои тривиални неща

Първо е важно да се каже, че това е процес. Много рядко новите идеи идват в завършен вид и без нужда от допълнителна работа. Обикновено креативният процес тръгва от нещо, което ви подсеща – както при Файнман, когато наблюдава как лети чинията, или както с първоначалната идея на Джордж Харисън за песен, която се нуждае от разработване. Това е пътуване, което може да премине през различни фази и неочаквани поврати, може да са необходими много умения и знания и завършва някъде, където изобщо не сте си и представяли. Ричард Файнман получава Нобелова награда за физика, но не за написаното върху салфетката по време на обяда в стола. В креативността се преплитат няколко процеса. Първият е генериране на нови идеи, измисляне на различни възможности, обмисляне на алтернатива – може да е свирене на музикален инструмент, рисуване на картинки, записване на мисли, местене на предмети или движение на собственото ви тяло в пространството.

В креативния процес влиза и разработване на тези идеи, което на свой ред включва преценяване коя би работила най-добре или ви кара да се чувствате най-добре. И двата процеса на генериране и преценяване на идеи са необходими, независимо дали пишете песен, рисувате картина, разработвате математическа теория, правите снимки за някакъв проект, пишете книга или измисляте дрехи. Тези процеси се случват в непредсказуема последователност, но се преплитат – например креативното усилие може да е генериране на идея, а преценяването да се случи в самото начало. Като цяло креативната работа е деликатен баланс между генериране на идеи и тяхното пресяване и рафиниране.