Публикуваме този текст с любезното разрешение на TED.com. Оригиналният материал можете да прочетете в блога на TED.

 

 

Тъй като въпросите са 10, а Сър Кен Робинсън отговаря изчерпателно, ще пускаме по един въпрос и един отговор. Е, обещаваме, да не го правим всеки ден, така че да може да изпитате удоволствието от четенето.

За първи път в поредицата въпроси и отговори, зададени от общността, TED и Reddit обединяват усилията си, за да зададат всякакви въпроси на експерта по креативност Сър Кен Робинсън. Феновете на TED се присъединиха към Reddit, за да публикуват своите въпроси и за да гласуват за въпросите, зададени от други. Днес, ние зададохме на Сър Кен Робинсън 10-те въпроса, спечелили най-много гласове. Ето неговите отговори:

Изпратен от balunstormhands
Моят въпрос е как да намеря своя Елемент? Вече 42 години съм на тази земя и съм изпробвал много неща (тромпет, мисионерска дейност, електроинженерство, шофьор на камион, компютърен програмист и други), но все още не съм намерил нищо, което да мога да кажа, че ме вълнува по начина, по който се разказва в историите, споделени в страхотната ви книга „Елементът”. Имаше няколко неща, които ми харесваха, но не чак толкова, че да се върна отново към тях, след като веднъж ги бях приключил.

Всички знаем, че можем да намерим Елемента си на всеки един етап от живота, но какво още мога да направя, за да открия своя Елемент?

Току що прочетох „Елементът” и със съпругата ми започнахме да променяме фокуса на заниманията у дома на дъщеря ни, за да й помогнем да намери по-лесно своя Елемент и своите страсти.

Сър Кен Робинсън: „Елементът” е базиран на основната идея, че когато хората намерят нещото, което е най-близко до тях самите, животът им може да се промени. Винаги съм се стряскал от факта, колко много възрастни вършат работа, която не ги интересува много. Не изпитват никакво удоволствие от нея, но я работят, защото така си плащат сметките и не могат да намерят алтернатива. Но също така срещам хора, които наистина обичат това, което правят и не могат да си представят да правят нещо друго. Хора, за които мога да кажа, че са в своя Елемент. Те могат да бъдат учители, математици, дърводелци, дизайнери, родители…

Да бъдеш в своя Елемент означава две неща: Първото е, че правиш нещо, за което притежаваш природна дарба. Знаете какво ви се отдава. Вие сте Джулия Чайлдс и ви се отдава да готвите.

Но не е достатъчно да сте добър в нещо. Много хора, които познавам, са добри в неща, които не обичат да правят. Трябва и да ви харесва да го правите. И ако обичате нещото, което правите, то това е мястото, което наричам Елемента. И както казвам, когато го намерите, никога няма да ви се наложи да работите повече. Хората ми казват: „Не мога да повярвам, че ми плащат да правя това”.

Убеден съм, че всички притежаваме много природни таланти. Някои ги откриваме, други – не. Една от причините, много хора да не ги намират, се крие в образованието, което сме получили. Не става въпрос само за наклонност и страсти. Става въпрос за нагласи и възможности. Да усещате, че го заслужавате. Да чувствате, че трябва да го имате. Че имате таланти. Да сте уверени в това. Да сте готови да работите, за да го получите. Много от хората, с които съм работил, трябваше да преодолеят сериозни препятствия, за да могат да правят това, което искат да правят. Социални препятствия или собствени страхове или обстоятелства.

Изпитвам симпатия към тези, които изпробват много различни неща. Окуражавам ги да продължават да изпробват нови неща. Част от това включва и да прекарат известно време със себе си, дори да медитират, да се вгледат дълго навътре в себе си, и да мислят за времената и изживяванията, които са имали, когато са правели нещо, което им допада. А Елементът може да се окаже свързан с нещо, което сте правели в детството си. Може да е нещо, което сте правели, но сте спрели. Писане, четене, моделиране, спорт. Може пред вас да се е изправило препятствие. Или да са ви обезкуражили да го правите. Или сте достигнали нов етап от живота си.

Един от начините да го намерите, между другото, е като набързо напишете на лист хартия думите, които първо ви дойдат на ум – това често е добър начин да си направите собствена история. Вземете списания и изрежете снимки на неща, които ви интересуват. Създайте колаж от неща, които винаги са привличали интереса ви.

Вторият е да погледнете навън. Да опитате неща, които не сте правили от дълго време или никога не сте правели, но винаги сте искали. Поставете се в центъра на събитията. Ако никога не сте били в научен музей, посетете някой. Ако никога не сте ходили на опера, отидете. Ако никога не сте чели определен жанр книги, пробвайте. Ако всеки ден отивате по един и същ път на работа, опитайте нов. Ако не сте били на някое място, отидете. Изложете себе си пред възможностите. Вижте какво ще ви привлече. Моята теза е, че да бъдеш в своя Елемент, за едни хора означава това да е работата им, а за други не. Но при всички случаи е намирането на вашия собствен личен Елемент. И колкото повече хора съумеят да го направят, толкова по-богат става животът им, и толкова по-богат става животът на тези, които общуват с тях.

Това е нещо, което трябва да направим всички ние, и нещо, което всички ние можем да направим.

Част 1

Част 2

Част 3

Част 4

Част 5

Част 6

Част 7

Част 8

Част 9