Публикуваме този текст с любезното разрешение на TED.com. Оригиналният материал можете да прочетете в блога на TED.

 

 

Тъй като въпросите са 10, а Сър Кен Робинсън отговаря изчерпателно, ще пускаме по един въпрос и един отговор. Е, обещаваме, да не го правим всеки ден, така че да може да изпитате удоволствието от четенето.

За първи път в поредицата въпроси и отговори, зададени от общността, TED и Reddit обединяват усилията си, за да зададат всякакви въпроси на експерта по креативност Сър Кен Робинсън. Феновете на TED се присъединиха към Reddit, за да публикуват своите въпроси и за да гласуват за въпросите, зададени от други. Днес, ние зададохме на Сър Кен Робинсън 10-те въпроса, спечелили най-много гласове. Ето неговите отговори:

Изпратен от Glamdering
Дистанционното обучение (уеб базираното образование) в момента е най-голямата новост в образованието. А качеството в най-добрия случай е под средното. Като току-що завършил, не мога да кажа друго освен, че използваните три основни форми на онлайн обучение (статични html страници, предварително записани видео материали и слайдове с аудио обяснения) не успяват да постигнат ефект. Какво е бъдещето на дистанционното обучение и виждате ли сигнали за нарушаване на статуквото, при предоставянето на интерактивно, въздействащо, социално и визуално симулиращо обучение?

Сър Кен Робинсън: Трябва да кажа: Дистанционното обучение не е новост в образованието. Съществува от години.

В Обединеното кралство имаме Open University, който бе създаден през 70-те години на 20. век. Мисля, че сега е най-големият университет на Земята. Това е огромна институция, побрана в малък кампус. Целта й бе да предостави образование на университетско ниво на хора, които са на възраст по-голяма от завършилите гимназия. Голяма част от хората, учещи в Open University, са на 30, 40, 50, 60 до към 90 години. Това е брилятна иновативна организация, създадена да даде на хората втори шанс – или първи, ако са го пропуснали. Базирана е на дистанционно обучение, с някои присъствени програми. Но всички учебни програми в началото са били излъчвани късно вечер по телевизия BBC.

Така че дистанционното обучение не е нещо ново. Интернетът е новото.

Но мисля, че Glamdering е прав. Не е много добро. Съществуваше тенденция университетите да се пробват да спечелят от уеб-базирано обучение. И много от тях качиха програми онлайн: бележки на лекторите, видео разговори и т.н. Качеството им е различно. Някои са страхотни, други не са. В известна степен TED е страхотен пример за това как дистанционното обучение може да работи добре. В TED няма официална учебна програма. Но има нови идеи за раждането на нови идеи и то по въздействащ, стегнат начин, с висококачествени визуални материали, които са публикувани онлайн. TED ни показа колко голям е гладът за нови идеи, представени по интересен начин.

Просто да се качват неща онлайн не е точния подход. Но има чудовищен глад за идеи, за този вид съдържание, както се видя от бързо придобитата популярност на социалните мрежи и съдържанието, генерирано от потребителите. Има още една интересна търговска организация, която се казва Blackboard, която се разраства много бързо и работата й наистина си струва да бъде видяна. Не мисля, че от компанията биха казали, че са сортирали цялата информация, но започнаха да мислят различно относно най-добрия начин за използване на уеб-базирани материали и осъществяване на дистанционно обучение, както вътре в организациите, така и извън тях.

Microsoft и Apple имат интересни обучителни програми. И двете компании работят с училища. Имат водещи образователни програми. Те, според мен, внимателно следят как технологиите, които разработват и продават, могат да бъдат използвани при дистанционната форма на обучение. И смятам, че работата, която и двете компании вършат, си струва да се следи, въпреки че подхождат по различни начини.

Както казах и преди за видео игрите: Смятам, че съществува огромен потенциал, който все още не сме успели да използваме напълно. Повечето училища изобщо не се занимават с такива неща. Водещите мислители в тази сфера раждат страхотни идеи и отварят нови възможности, но навлизането им в образованието е крайно ограничено. Но съм сигурен, че това е пътят, по който трябва да вървим в бъдеще. Поради една много точна причина. Защото сега сме в състояние да представим най-доброто мислене, материали, педагогика и източници преди всички. Това трябва да се приеме от училищата като огромна възможност – не да замени това, което правят, не да замени учителите и програмите им, а да ги разшири и подобри. И истински добрите училища знаят, че това е начинът да вървят напред. И има страхотни училища, които го правят. High Tech High е едно такова интересно училище в U.S.

Част 1

Част 2

Част 3

Част 4

Част 5

Част 6