от Десислава Бошнакова

На 26.01.2009 г. попаднах за първи път на презентацията на Сър Кен Робинсън в TEDКен Робинсън казва, че училищата убиват творчеството. Омагьосана от чутото, попитах Google за повече информация за Кен Робинсън.  И разбрах, че на 8 януари 2009 г. е излязла книгата му Елементът. Без да губя нито минута, поръчах книгата. Когато пристигна я разтворих и нямам спомен колко време четох, но я прочетох на един дъх, без да спирам и без дори да усетя, че съм прекарала толкова часове в четене.
И след като я открих вече със сигурност знам, че мястото, на което съм и винаги съм се стремяла да бъда, се нарича – Елемента.
За пръв път чета книга, в която всяка дума е толкова точно на мястото си, че имаш усещането, че цял живот в ума си си писал точно тази книга. Всичко в нея е толкова просто и толкова ясно, че думите не стигат, за да се изрази въздействието й върху всеки, който я е прочел.
На корицата, писателката Сюзън Джефърс, автор на бестселъра „Освободи се от страха”, казва, че Елементът е книга, която те кара да зарежеш всичко и да превърнеш мечтите си в реалност”.
И аз няма какво друго да кажа, освен да се съглася.
А излизането на книгата на български език е една голяма моя мечта, която вече е реалност.
Работих над превода с толкова страст и отдаденост, колкото човек е способен да отдаде само на голямата си любов.
Вече една година на всичките си приятели и познати не спирам да разказвам за Кен Робинсън и за Елемента.
От днес вече всеки, който иска да я прочете, може да го направи.
Искам да благодаря на всички, които работиха по книгата.
А на вас, които тепърва ви предстои да откриете  Елемента, завиждам за магията на първата среща – влюбването. Разбира се, и обичта е красива, но първите тръпки на влюбването са изживяване, което никога не се повтаря.

Приятно пътуване към вашия Елемент.